Povećanje PDV-a neminovno

Bez autora
Jul 15 2012

Povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori je neminovno i to će biti dvostruki udarac. Uvođenje novih poreza, kao opšti princip, ima negativnan efekat na potrošačku tražnju i povećava vjerovatnoću za poslovanje u sivoj zoni, kako bi se izbjeglo plaćanje nameta. Održavanje ravnoteže u budžetu pogađanjem mobilnih operatera, električnih snabdijevača i kablovskih provajderaputem povećanja poreza neće uticati na potražnju na ovim proizvodima zato što su mobilni telefoni i struja apsolutne nužnost danas. Provajderi ovih usluga pridržavaju se poreskih propisa i procedura, tako da ta specifična povećanja vjerovatno neće povećati sivu ekonomiju. Nove takse su uvedene i odobrene kroz Skupštinu preko noći, bez dovoljnog dijaloga sa provajderima, i bez dovoljno analiza kako će se one odraziti na tržište i na mnoge poslovne potrošače koji koriste mobilne telefone, kablovske i usluge električne energije.

Povećanje PDV-a neminovnoPovećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori je neminovno i to će biti dvostruki udarac, upozorio je direktor Američke privredne komore (AMCHAM) u Crnoj Gori Edin Seferović.

On je Danu kazao da uvođenje novih poreza, kao opšti princip, ima negativnan efekat na potrošačku tražnju i povećava vjerovatnoću za poslovanje u sivoj zoni, kako bi se izbjeglo plaćanje nameta.
 
"Održavanje ravnoteže u budžetu pogađanjem mobilnih operatera, električnih snabdijevača i kablovskih provajderaputem povećanja poreza neće uticati na potražnju na ovim proizvodima zato što su mobilni telefoni i struja apsolutne nužnost danas", rekao je Seferović.

On je dodao da se provajderi ovih usluga pridržavaju poreskih propisa i procedura, tako da ta specifična povećanja vjerovatno neće povećati sivu ekonomiju.

Kako je kazao, nove takse su uvedene i odobrene kroz Skupštinu preko noći, bez dovoljnog dijaloga sa provajderima, i bez dovoljno analiza kako će se one odraziti na tržište i na mnoge poslovne potrošače koji koriste mobilne telefone, kablovske i usluge električne energije.

"Želimo da vidimo predvidljivije poresko i zakonsko rješenje u Crnoj Gori, gdje se kompanije mogu pripremiti za izmjene tih politika, »Takse iznenađenja" zasigurno ne čine prijateljskim poslovni ambijent«, poručio je Seferović.

Prema njegovim riječima, ukoliko ta strategija bude funkcionisala i porez na dodatu vrijednost ostane 17 odsto, onda bi se mogla posmatrati kao donekle uspješna.

"Strahujem da je povećanje PDV-a neminovno i da će izazvati dvostruki udarac", zaključio je Seferović.

On smatra da pooštravanje mjera za smanjenje sive ekonomije i uvođenje većeg broja strukovnih reformi, uz postepeno smanjenje javne administracije su mjera koje bi, prema njegovim riječima, bile prikladnije u pomoći održavanje ravnoteže u budžetu.

"Srednji i dugoročni ciljevi treba da budu fokusirani na privlačenje većeg broja stranih direktnih investicija u Crnu Goru", poručio je Seferović.

On je dodao da misli da snižavanje kreditnog rejtinga Crne Gore na BB minus neće imati dugoročan uticaj na SDI zato što investitori nijesu fokusirani samo da ulažu u jednu oblast u Crnu Goru.

Kako je kazao, mnoge države širom svijeta iskusile su degradiranje njihovog suverenog kreditnog rejtinga, tako da snižavanje crnogorskog rejtinga nije uticalo na zainteresovanost američkih investitora za Crnu Goru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik